Статии

Защо стречингът е важен?

Правилното развитие на гъвкавостта осигурява такъв важен компонент за здравето, както балансирането на мускулите. Представете си изграждането на небостъргач, в който едната стена е от камък, другата – от дърво, третата – от каучук, а четвъртата – от стоманата. Ще бъде ли устойчива такава сграда? В случай на земетресение как ще се постигне баланс?

Човешкото тяло, което никога не се е занимавало с разтягане на мускулите прилича точно на такъв небостъргач. Наличието на отпуснат корем, изкривяване на гръбначния стълб, болки в гърба, тежка походка и тромавост са характерни признаци за липсата на гъвкавост. Мускулното напрежение е неравномерно разпределено в цялото тяло. На някои места тялото е прекалено меко, а на други – доста твърдо (долната част на гърба например). По принцип всички тези проблеми се минимизират значително или дори изчезват напълно след няколко седмици на разтягане.

Занятията по стречинг са един от най-хармоничните видове фитнес. Ако сте с наднормено тегло или, напротив – имате липса на тегло и сила, упражненията за гъвкавост ще ви помогнат бързо да постигнете желаната форма. Те са енергийно интензивни и развиват много важен вътрешен слой на мускулите (особено на гръбначния стълб). Тези мускули се развиват най-добре с разтягане, пилатес или йога. Именно те създават предпоставки за по-добра физическа сила и изгарянето на мазнините зависи до голяма степен от тях, тъй като те осигуряват правилния баланс в гръбначния стълб (няма наранявания, болки и навяхвания). С тяхна помощ се създават правилните еластичните връзки и се развиват мускулите.

Трудно е да се преценят ползите от стречинга при хората, които са над 40 години, защото тогава започват възрастови изменения в ставите (те лесно могат да се наранят) и в гръбначния стълб, които просто се „вдървяват“. Затова е нужен стречинг – за да се преодолее това състояние.