Articles

Елементи в Пол Денс

Елемент Аиша – влиза в TOP 100 сред най-популярните елементи на Pole dance

Английско име: Ayesha.

Ayesha Pole Dance
Ayesha Pole Dance

Произходът на името на този трик е забулено в мистерия ?, но въпреки това не се съмнявайте, че името на трика «Аиша» по някакъв начин е свързано с арабското име Аиша.

ОПИСАНИЕ НА ТРИКА

Елементът принадлежи към категорията «флагови», т.е. е разновидност на трика с флага. Има няколко варианта при pole dance «Аиша» в зависимост от хвата  – лакътен, норамален, усукан и обърнат захват.

ИЗПЪЛНЕНИЕ

«Аиша» може да се извърши както чрез повдигане от пода, така и от пилона. За да направите трика има много варианти. Един от тях е от позата “Crucifix” т.е. да провиснете с главата надолу на пилона, държейки се на подбедрици. Ръцете, независимо хвата, който сте избрали, са на принципа дърпам-бутам. Леко спуснете таза надолу, плъзнете краката си по пилона и се опитайте да отдалечите таза от пилона докато постигнете баланс. Ъгълът в раменната става е много важен, долната ръка трябва да е на една линия с туловището.

ОСНОВНО ПРАВИЛО

при изпълнение на елемент: „Винаги дърпайте с ръката, която е отгоре и винаги натискайте и при необходимост приплъзвайте ръката, която е отдолу“.

Елемент Half moon принадлежи към категорията на триковете «за средното ниво»

Английско име: Half Moon.

Half Moon Pole Dance
Half Moon Pole Dance

Произходът на името на трика: «Half moon» e получил името си поради формата на тялото, наподобяваща полукръг.

ИЗПЪЛНЕНИЕ

«Half moon» се отнася до онези трикове, които се показва гъвкавост. Можете да започнете да го изучавате веднага след като сте се научили как да висите на пилона с опорни точки вътрешната част на бедрата – отначало се тренира вис с прави крака, а след това се добавя «мост».

Важно: Преди изпълнението на този трик е необходимо да се загрее добре кръста, да застанете на мост, за да улесните навлизането в елемента и да направите по-голямо сгъване.

Елемент Bielmann – класически елемент и в същото време тест за гъвкавост!

Английско име: Bielmann.

Bielmann Pole Dance
Bielmann Pole Dance

ПРОИЗХОД НА ТРИКА

Може да се каже, че «Билман» е бил взаимстван от фигурното пързаляне, когато спортистите са се въртяли на единия си крак, повдигайки втория си крак зад гърба. Този елемен е познат още и като “Балерина”.

ИЗПЪЛНЕНИЕ

Качете се на пилона и наклонете корпуса напред, така че най-близкият крак да „прегърне“ пилона. Поставете най-близката си ръка зад пилона и хванете с нея пръстите на по-далечния крак. Издърпайте крака нагоре възможно най-високо, като гърбът „лежи“ върху пилона. Хванете пръста на далечния крак с втората ръка и се опитайте да се наведете още повече и да удължите крака си.

Важно: Този елемент изисква много добра гъвкавост! Докато го разучавате, не забравяйте да разтягате гърба си и да се разгрявате!

Елемент Brass Monkey – един от първите трикове в световната история на Pole Dance

Английско име: Brass Monkey

Brass Monkey Pole Dance

ПРОИЗХОД НА ИМЕТО НА ТРИКА

Може би името „месингова маймуна“ би могло да отговаря на много трикове на пилона, но този елемент принадлежи към класическите елементи на pole dance, появили се много отдавна, в зората на формирането на нашия спорт и вече се е превърнал в междинен елемент за достигане до много други елементи.

ИЗПЪЛНЕНИЕ

Има няколко опции за излизане от елемента „Brass Monkey“. Някои от тях са:

От «Leanback»

Облегнете се назад и поставете тялото от по-удобната страна на пилона като захванете пилона под мишница. Втората ръка се поставя право надолу. Далечният крак се простира по протежение на пилона, за да се задържи тялото. След това доближете бедрата до пилона като го захванете с коляното на по-близкия крак. По-далечният крак може да бъде изваден от пилона. При добро захващане на пилона с коляно можете да пуснете ръце.

От «Shouldermount»

Повдигнете тялото в Shouldermount с мъжки захват, дръжте краката заедно и изправени от страната на пилона, където е главата. Стиснете пилона с коляното на по-близкия крак, здраво притиснете пилона и поставете ръцете си в захват, както е показано на снимката. С пръстите на по-далечния крак вие можете да натиснете от другата страна на пилона и да освободите ръцете си.

Важно: Можете да отпуснете ръцете си само тогава, когато вие сте напълно уверени, че се държите здраво на краката си, защото в противен случай съществува риск от падане.

Елемент Shouldermount

Английско име:  Shouldermount

 Shouldermount  Pole Dance
Shouldermount Pole Dance

Това е: а) един от начините за качване на пилона; б) самостоятелен, пълноценен трик на пилона.

ПРОИЗХОД НА ИМЕТО НА ТРИКА

Думата  «Shoulder» в превод от английски означава «рамо», и именно на това място се осъществява основното натоварване по време на изпълнение на трика.

Важно: «Shouldermount» се явява не само начин за качване на пилона, но и пълноценен и сложен трик. За да се задържите в такова положение е необходимо да имате силни мускули на корема, ръцете и гърба, а елементът «Shoulder»  тренира много добре тялото.

Ако някой ви каже, че Pole Dance е стриптийз или не е за мъже, просто му покажете тази снимка.