Статии

Pole dance – симбиоза между страст и професионален спорт

Pole dance е специфичен танц, чийто произход се губи в лабиринта на историята. За него се говори, че е създаден в индийските улички, след това е пренесен в цирка и в театралните представления. Това е танц с порочно минало от 80-те години, когато канадските стриптийз клубове буквално са кипели от страст и накрая той се е превърнал в гимнастика през 21-ви век.

Но какво всъщност е Pole dance – дали е акробатичен танц, фитнес направление или спорт с главна буква?

1) Pole dance се счита за еротичен танц и често се сравнява със стриптийз.

 

Това е един остарял стереотип: Pole Dance и стриптийз са две напълно различни понятия. За щастие, днес все повече хора не споделят възприятието, че понятието Pole Dance e еквивалентно на стриптийз. Ако през 2008 година тези, които са се занимавали с танци на пилон, са били автоматично възприемани като момичета с непристойно поведение в морално отношение от стриптийз барове, то сега асоциацията е коренно различна. Като основно доказателство, подкрепящо това твърдение, се явяват професионалните спортни зали, в които се провеждат танци на пилон, както и сериозните шампионати по танц на пилон на различни нива.

2) Какво е това – Pole Dance?

 

Pole Dance е преди всичко спорт. Това е наистина труден, но затова пък е много красив спорт. В своето детство много момичета си мечтаят да станат гимнастички и да танцуват на голямата сцена, но по различни причини тази мечта понякога не се осъществява. Танцът на пилон дава реален шанс на една жена да се приближи към тези свои мечти от детството дори след много години. Може би не всеки, който започне да тренира танци на пилон, ще има възможността да стане професионалист, но със сигурност човекът, който се захване с този спорт, ще усети как постига пластичност и повече гъвкавост. Този спорт повишава самооценката и създава нов светоглед. Трениращите стават по-уверени, особенно тези, които преди не са упражнявали никакъв спорт в свободното си време.

3) В какво се състои основната сложност на танца на пилон?

 

Сред различните видове танци това е може би най-комплицираният танц за изпълнение. Фактът, че Pole Dance води своето начало от цирка, обуславя неговата сложност. Танцът на пилон е невероятно съчетание от акробатика, гимнастика и хореография. С него се постига сила и издръжливост. Нещо повече, танцът на пилон създава грациозност, женственост, гъвкавост и пластичност.

Танцът е усвоен до съвършенство едва тогава, когато всички линии на тялото са опънати и елементите са поставени спрямо публиката. Необходимо всички части на тялото да са стегнати. От изключителна важност е танцьорът да бъде в синхрон с пилона или с други думи – да бъде в едно цяло с него. Танцьорът трябва да се стреми към безупречно изпълнение на всеки елемент и в чистотата на преходите между фигурите. Факт е, че много от съчетанията се изпълняват на самия връх на пилона, а той е на три или понякога дори на шест метра от земята.

Съществуват две направления на танците на пилон. Едното се нарича екзотичен танц на пилон. Това направление е подходящо за тези, които искат за намалят акробатичните елементи и да поставят акцент върху красотата на танца. Другото направление е фитнес танц на пилон. При него се демострира красотата на мускулите, както и цялата прелест на силовите номера.

4) Съществува ли мъжки танц на пилон?

 

Male Pole Sport съчетава Workout и акробатика. Всъщност пилонът е един метален, вертикален лост за спортуване. Мъжете изпълняват съчетания, които са изпълнени с разнообразни, спиращи дъха каскади.

В днешно време танцът на пилон е преди всичко голям спорт, който заслужава дълбоко уважение. Танцьорите, които го практикуват по цял свят, полагат максимални усилия, за да бъде този спорт включен в Олимпийските игри. Танцът на пилон непрестанно се развива. През последните години триковете и съчетанията са станали още по-сложни и привлекателни. В този спорт има огромен потенциал. Той ще продължава да се развива. Танцът на пилон е спортът на бъдещето, при който се отслабва, добива се пластичност, гъвкавост, човек става по-силен и същевременно по-грациозен.