Статии

Пол Денс е пълноправен спорт, при който се провеждат състезания по цял свят

Фразата „танцуване на пилон“ при болшинството от хората създава асоциацията за стриптийз в клуб. Но тези хора не са осведомени, че упражненията на пилона са един пълноправен спорт, при който се провеждат състезания по цял свят.

Всъщност, танцуването на пилон или Пол Денс е един своеобразен вид танцова гимнастика, както аеробиката, художествената гимнастика, акробатич-ния рокендрол и др., като единствената разлика е, че танцовите движения и каскадите под съпровода на музиката се изпълняват на пилон във въздуха и малка част на пода.

Мъжете в Пол Денс не са рядкост. Техният танц на пилона се отличава със силови еле-менти и каскади, съчетани в характерни танцовални стилове. В състезанията в световен мащаб се наблюдава тенденция, изпълнителят да има послание към публиката. В зависимост от него вместо музика често звучат ритмични звуци (произведени от барабани, шу-мове от природата или механични устройства вместо музика.

Артистичността и собственият стил на изпълнителя се награждават с допълнителни точки от съдиите. Вижте видеоклиповете, на които е изобразена красотата и очарованието на това пленителено съвременно изкуство.

Особености Pole Dance

Движенията и триковете, които се правят на пилона, включват елементи от други видове спорт, главно акробатика, спортна и художествена гиманстика. Така със силовите си трикове в различни стилове танци, Пол Денс създава зашеметяващ и безкрайно впечатлителен ефект:

  • Той развива гъвкавостта, пластичността и артистичността на практикуващите го.
  • Той се справя ефективно с излишните мазнини и лошата осанка и движенията стават плавни и изящни.
  • Подобрява се координацията на движенията.
  • Увеличава се физическата издръжливост и мускулната сила.

Начинаещите имат бърз ефект от тренировките, защото обикновено те са различни от всичко правено до момента. Ако се комбинира Пол Денс с кардио тренировки – бягане, плуване, аеробика, брейк танци, народни хора и подобни и човек се храни здравословно резултатите са впечетляващи. При тези, които имат продължителна практика в танците на пилон, са препоръчителни допълнителни занятия за обща физическа подготовка и стречинг.

Колко често трябва да се посещават часовете по Пол Денс?

 

Това е строго индивидуално, зависи от физическата подготовка на трениращия. За постигането на бързи резултати, ако организма позволява, се препоръчва танците на пилон да се провеждат 2-3 пъти седмично, а след това с увеличаване на опита и физическата издръжливост и сила, е желателно тренировките да се правят през ден.

Най добре е един ден да се ходи на танци на пилон, а на другия ден кардио тренировка. Разбира се възстановяването е много важна част от тренировъчния процес. Когато човек се чувства слаб, това е сигнал, че тялото има нужда от почивка. Достатъчния сън, здравословна храна, много вода, масажи, спа процедури са също част от възстановяването.

За да се оценят всички положителни и отрицателни страни от танците на пилон, е добре да се обърне внимание на следните два важни фактора:

  • За да се научите да танцувате на пилон от нулата, не е необходимо да имате специална подготовка. С танца на пилон за начинаещи може да се справи всеки, независимо от не-говото телосложение или възраст. Първите резултати ще бъдат видими след 8-10-тата тренировка. Важно е само да започнете!
  • Танцът на пилон може да се практикува и самостоятелно в домашни условия. Просто трябва да си закупите пилон и сами можете да го монтирате без да дупчите тавана или пода.

Но, все пак, за начинаещи е най-добре да започнете да изучавате танци в група от самото начало, под ръководството на треньор, който ще може да ви помага и напътства с полезни съвети. Ако започнете да практикувате танци на пилон у дома и разчитате само на видео уроците в интернет, това няма да бъде достатъчно. Опитът на треньора и неговата помощ в залата съдействат много за ефективното и безопасно усвояване на триковете.

Заключение

За жените и мъжете, които желаят да имат красива, фина и стегната фигура, е препоръчително да започнат танци на пилон. Това е именно спортът, с който не само се постига изящна фигура за кратък период от време, но влияе на самочувствието и доброто душевно равновесие. При този спорт се изискват силови тренировки, но с повече воля, постоянство и усилия, резултатите ще бъдат видими и ще предизвикате бързо възхита от страна на околните!