Статии

Предизвикателството да си начинаещ в пол денс

Дали сега започвате да спортувате и танцувате, или винаги сте била супер активна, пол денс ще бъде истинско предизвикателство за вас и с него ще откриете цяла една нова вселена в движенията на тялото. При пол денс не сте сами в пространството. До вас е пилонът, който е вашият помощник при рисуването на красиви фигури с тялото. Фигури, за които съзнанието ви не е подозирало, че могат да съществуват. Добре дошли в този въздушен, летящ свят, насладете се на вълшебството!

Какво ще постигна?

 
пол денс българия

Въоръжете се с търпение! Да станете добри в пол денс не е лесно, особено за онези от вас, които са скатавали от физическо в училище или все още не са намерили подходящия за тях спорт. Усилията ви, обаче, ще бъдат възнаградени. С тренировките по пол денс ще се почувствате по-силни, по-гъвкави, по-можещи, по-здрави, по-уверени в себе си, а ако идвате редовно в залата, пиете достатъчно вода, храните се добре и осигурявате на тялото си нужната му почивка, скоро в огледалото ще се видите и по-красиви. Много пота има в пол денс спорта, важното е да не бързате и да дадете достатъчно време тренировките да ви се отразят благотворно.

Какво ме очаква в началото?

 
пол денс софия

На първите тренировки няма да имате достатъчно сила, за да се задържите дълго на пилона. Бъдете спокойни, това е съвсем нормално, тъй като никой човек в ежедневието си не виси на ръцете си често, нали? Не се учудвайте, когато инструкторът ви препоръча да висите по лостовете в квартала си например – хващате лоста, увисвате надолу и се стараете да се задържите колкото може по-дълго. Това упражнение ще заздрави захвата на ръцете ви.

С всяка следваща тренировка по пол денс в залата ще придобивате по-голяма сила, ще надграждате наученото, а ние ще ви завъртим главите с танци, които ще освободят съзнанието ви и ще запратят грижите ви някъде далече поне за няколко часа. Пол денс е не само спорт, но и забавление, и скоро ще го обикнете необратимо.

Всичко е във вашите ръце

 
pole dance bulgaria

Заниманията по пол денс ще ви помогнат да излезете от границите на досегашните ви възможности и да полетите. В залата ще висите надолу с главата, въртейки се, ще скачате по-високо, и плавно и елегантно ще докосвате пода с раменете си. С пилона могат да се сътворят много красиви движения, облечени в любима музика, може да се изпита истинско удоволствие от танца. Всичко в пол денс спортът се основава на прости правила, и ние, преподавателите, ще ви разкрием тайните на всеки трик. От вас се иска да ги осмислите и запомните, за да можете да ги прилагате правилно при тренировка и да се почувствате уверени, летейки с пилона.

Търпение и дишане

 
пол денс тренировки

Понякога тялото ви ще се пързаля по пилона, няма да можете да се закрепите добре, но не се паникьосвайте! От усилията, които полагаме по време на тренировките, ръцете ни се потят и се пързаляме по стоманата. Когато, обаче, придобием достатъчно сила в захвата на ръцете си, този проблем ще отпадне. Трябват търпение и тренировки.

Дори и да нямате още необходимата сила за захвата на пилона, пробвайте движенията „Пожарникар“ или „Предна кука“, стегнете цялото тяло, мислите само за красивата фигура, която изпълнявате, и когато се спуснете по пилона до земята, стъпете на нея с пръсти, прехвърлете тежестта върху тях и продължете със следващото движение! И дишайте, не правете грешката да задържате дъха си, съсредоточени в изпълнението на някой трик!

Опорни точки

 
Pole Dance Sofia

Не само ръцете ни са опорни точки при задържане на пилона. Стъпалата, вътрешната страна на бедрата, на ръцете, колената, страничните части на торса над хълбоците, рамената – това са други възлови места от тялото ни, които ни помагат да „залепнем“ за пилона. С усъвършенстването ни в пол денс откриваме нови и нови опорни точки.

Тайната е бутане и дърпане на пилона в тези точки, много стегнато тяло в правилната позиция и така задържането на пилона става възможно. Важното е при тренировка да избягваме да търсим опора в костите, вместо в меките части от тялото си, за да бъдат упражненията максимално удобни и безопасни. Инструкторите от Sonya Pole Studio ще ви покажат опорните точки – запомнете ги и се насладете на лекотата при изпълнение на съчетанията.

Болката и синините

 
пол денс

Няма как да ви спестим болката, синините и втвърдяванията на кожата по дланите, всеки начинаещ в пол денс минава през това. В началото всяка част на тялото, с която се държите на пилона, ще ви боли и ще има някакви леки травми по кожата. Правилното дишане е единственото ефективно обезболяващо.

Ако имате добре развити мускули, със стягането си те ще се противопоставят успешно на твърдата стомана и може и да избегнете иначе нормалния за начинаещите в този спорт дискомфорт. Болката е сигнал, че нещо не е наред, но когато се уверите, че не правите нищо опасно за тялото си, тя изчезва, кожата свиква със специфичния допир до пилона и спирате да изпитвате неприятни усещания.

Синините са малки подкожни хематоми. Те не се появяват на едно и също място, ако не спирате с тренировките по пол денс и, разбира се, нямате здравословни проблеми, предразполагащи към поява на синини. Неприятните и болезнени оцветявания ще се появяват при изпълнение на нови движения на места по тялото ви, които никога досега не се опирали до пилона.

С времето тялото свиква, нагажда се и задейства защитните си механизми. В специализираната литература пише, че там, където се опираме често на пилона, се създава фин, подкожен слой, предпазващ малките кръвоносни съдове в кожата ни, затова и синините не се появяват на едно и също място два пъти.

Ако все пак синините ви дразнят и са болезнени, можете да ги третирате с препарати, купени от аптеките, или с натурални продукти като алое вера, арника, както и капка етерично масло от кипарис, прибавена към любимия крем. Студената струя вода в банята пък укрепва кръвоносните съдове, а и действа добре срещу целулит. Кога ще изчезнат синините зависи от типа кожа.

Ако тренирате пол денс мазните кремове преди тренировка за забранени, защото ще се пързаляте по пилона. Ако, обаче, кожата ви е твърде суха, мажете я с кремове на водна основа или със зехтин ден преди тренировката. С времето сами ще намерите най-правилният за вас начин да се грижите за кожата си, без това да пречи на любимия ви спорт.

Вие можете всичко

 
pole sofia

Забравете израза „Не ми се получава“! Затова идвате в залата при нас – за да ви извадим от зоната ви на комфорт. Няма как движение, което никога не сте правили, да ви идва като естествено и да се получава от първия път. По време на тренировки по пол денс се случва нещо много вълнуващо – преодоляваме страховете си и научаваме много за възможностите на тялото си.

Осмислете го, представете си го, направете го

 
pole dance sofia

Ако преди да го изпълните, визуализирате движението, мозъкът ви ще има ясна картина и ще задава правилните команди на опорнодвигателния апарат на тялото ви. Заредете се с положителни емоции и мислете само за това как безпроблемно ще изпълните пол денс трика. Започнете ли с „няма да мога“, ще се провалите. Обмислете движението, което инструкторът ви показва, и след няколко опита ще го направите без проблем. Не се отказвайте, ако нещо не се получи веднага! Понякога е нужно повече време, за да усвоим нови за нас неща.

В началото простото обръщане на пилона, наречено „жаба“ ще ви се струва непосилно, но след упорити повторения скоро няма и да помните защо сте се подценявали толкова. Прогресията при натрупване на сила и качества в пол денс е неизменен процес – мъчите се дълго да изпълните някакво движение, и хоп, изведнъж то се получава, благодарение на положените от вас усилия и придобити умения.

Човешкото тяло е много приспособимо. Дайте му време, работете върху това да укрепите слабите му места, направете го по-силно и никой пол денс трик няма да ви се опре! Отработите ли едно движение и то вече не ви затруднява, значи сте готови за следващото предизвикателство.

Ще усещате все по-осезаемо как придобивате нови качества, как се появяват нови и добре работещи мускули. Телата ни имат нужда от адекватна грижа и от много движение, за да са онази жива машина, която ни кара да се чувстваме красиви, здрави и способни да покорим света.