Статии

Какво представлява танцът на пилон?

Във фитнеса танцът на пилон се отнася към тези разновидности упражнения, които са способни напълно да заменят силовите упражнения. Всъщност това е интензивен танц, който използва пилон. Той идеално съчетава в себе си танцувалната пластичност и силовите упражнения и развива тялото всестранно.

Танцът на пилон се състои от много специфични и развиващи различни мускулни групи движения. Традиционно тази активност може да бъде разделена на три основни категории:

  • Фитнес танц на пилон – това е танц, който съчетава в себе си ритмични елементи със сложни акробатични трикове на пилона. Идеално подхожда на тези, които искат да станат по-стройни. Откровено казано, танцът на пилон тип фитнес изисква цялостна работа на пилона. Например, по време на състезания, подът може да се докосне само три пъти.
  • Екзотичен танц на пилон – тук преобладава грацията и нежността във всяко движение. В основата на красивите движения на екзотичния танц на пилон стои развиващото се, природно пластично женско тяло. Около 20% се отдават на трикове на пилона.
  • Арт танц на пилон – тук акцентът основно се поставя върху танцовото изпълнение, експресивността и артистичността. Основната разлика на тази категория танц на пилон спрямо по-горе споменатите два други вида се състои в съотношението на елементите на пилона и на пода, които са почти еднакви – около 50 на 50.

В допълнение към тези основни видове танци на пилон има и много подвидове. Въпреки това голямо разнообразие всеки учител може да смесва похвати и методи от всички видове, за да бъде запознат обучаемия с различните видове танц на пилон.

Какви мускулни групи работят при тренировка с пилон?

Трябва да се повдигнете на стълба, използвайки силата на ръцете си и да изпълните различни трикове, активно задействайки гърба и краката. Статичните и динамичните движения развиват добре мускулните групи на горните крайници, включително бицепсите, трицепсите, делтоидните мускули и особено предмишницата.

В процеса на тренировката се задействат и гръбначните мускули – трапецовидни, ромбоидни, големи, малки, закръглени и назъбени, а също така и поясните мускули и гръбначният стълб.

При катеренето се използват групите на адукторите, квадрицепси, глутеус, латисимус дорси, делтоидни, бицепс, абдоминалс, рамена и тибиалис антериор.

Краката – те са най-проблемното място за много момичета. С помощта на тренировките ще настъпи забележителна промяна към добро. Особено от вътрешната страна на бедрата, бедрения мускул, квадрицепса, големите глутеални, полу-мембранозни и полутединни мускули.

Извод

 
пилон танци българия

Танцът на пилон е една прекрасна възможност да се научим на пластични движения под съпровода на музика и да усвоим сложни акробатични номера. С помощта на този танц се станем по-здрави, ще имаме по-стройни фигури и винаги ще бъдем в добър тонус.

При всичко това, разбира се, е добре да не забравяме, че е необходимо от време на време да спазваме съпътстващи обучението диети, които ще ни помогнат да имаме още по-бърз ефект от тренировките.