Статии

Как да се научите да танцувате на пилон: препоръки за начинаещи

Овладяването на пилона за начинаещи – това е много по-сложна задача, отколкото изглежда на пръв поглед. Лекото плъзване по пилона, грациозните прегъвки елементи – всичко това се получава чрез упорито обучение и работа върху себе си. И ако при вас не се получава всичко изведнъж и на момента – не се притеснявайте, това е нормално. По-долу ще ви разкажем как да се справите с първите трудности.

Подготовката на тялото за натоварванията на пилона не е бърз и лек процес. Тези, които за първи път се опитват да танцуват, изведнъж установяват, че ръцете им неумолимо се плъзгат, замайват се от въртенето, липсва гъвкавост и разтегателност. Основните причини за първите неуспехи са следните:

  • Слабост в ръцете и раменен пояс – «слаби» места при всички начинаещи;
  • Силно изпотяване. За добро сцепление с пилона трябва да сте в най-отвореното облекло, но тялото започва да се подхлъзва и дори да се изкачвате върху пилона става доста трудно. Този проблем отминава в процеса на обучение, когато свикнете с натоварванията;
  • Тялото не е достатъчно загрято. Не може да се говори за никакви пируети без загряване и разтягане.

Какво да правим?

Подготовка на тялото за пилона

1. Всяко занятие трябва да започва с обичайните упражнения за разгряване (скокове, клекове и др.). Много е важно да затоплите китките, раменете, пръстите и коленете си. Разтягането и загряването е добре да се изпълнява с по-затворени дрехи, за да може тялото да се загрее по-бързо. Преди да тренирате на пилона, можете просто да танцувате и активно да се движите.

2. Можете да направите ръцете си по-силни с помощта на лицеви опори и упражнения с гири.

3. Стречинг. Уроците по разтягане или така наречения стречинг със сигурност ще ви бъдат полезни при изпълнението на елементите на пилона, като правят движенията по-пластични и красиви. Работете върху шпица и изпъването в колената, за да се научите да създавате наистина изящен танц.

4. Преди тренировка е желателно пилонът да се избърше, за да се подобри сцеплението. Ако ръцете ви се потят много, измийте ги със сапун, използвайте магнезий или пудра. Можете да ползвате специални ръкавици за Пол Денс, докато добиете нужната сила с времето.

5. Ако се боите от въртящия пилон или да изпълнявате въртеливи елементи, тъй като изпитвате замайване, може да пробвате у дома да изпълнявате упражнения за укрепване на вестибуларния апарат.

6. Когато се запишете на занятия по танци на пилон, не забравяйте да следвате стриктно инструкциите от вашия треньор. Нашите учители по pole dance с радост ще ви помогнат да усвоите този прекрасен танц и ще разработят за вас лична тренировъчна програма.