Статии

Историята на Пол Денс спорта

Въпреки, че всичко е започнало преди много хилядолетия на Изток в китайския цирк и индийската гимнастиката за бойци Малакхамб, за начало на спорта можем да приемем появата на първите състезание по Пол Денс в началото на нашия 20ти век.


 

Твърди се, че през 20те година на миналия век, преди почти 100 години, в американския цирк в една от палатките със атракции е била с танцуващи екзотично момичета, тип бели денс. За да привлекат хората да влязат, танцьорките са танцували на пилоните на тентата.

Кой пръв обаче поставя пилон в стрипклубовете през 50те години в Канада и Америка ще си остане загадка, но по тези места се появяват танцьорки, за които пилона не е просто нещо, което да обикалят, за да се събличат. Разказите на тези спортни момичета са, че те сами са умували и пробвали разни трикове на пилона.

За някои от тях фитнеса и упражнения на обикновен лост са помогнали много. Записи на Пол Денс има от 1968 в Орегон и близки до съвременния Пол Денс клипове има през 80те в Канада. Така набедения вертикален лост и атлетични танцьорки са виновни за редица атрактивни състезания по Пол Денс през 90те в нощния свят зад океана.

Историята продължава с първите представления, в които има танци на пилон извън стрипбаровете. Те вдъхновяват много момичета, които са в публиката, за да са част от Пол Денс магията.

2003та година е знаменателна за Пол Денс спорта, провежда се първото международно състезание “Мис Пол Денс” Холандия, печели го Йокоима Гутиерес от Венецуела.

В същата тази година е създадена най-голямата компания и до ден днешен за производство на професионални пилони и всичко свързано с тях „X-pole“

Следва издаването на първите видеоуроци, като “Пол Денс трикс 101” на Пантера Бляксмит. Така освен с пилон вкъщи човек е могъл да сдобие и с уроци какво да прави на него и това е началото на пристрастяването на повече хора към тренировките по Пол Денс. Това води и до създаването на спортни клубове и танцови студиа по цял свят.

През 2005та е следващото световно първенство отново в Амстердам, Рейко от Япония го печели след дисквалификацията на Елена Гибсън, заради смяна на сценичното облеклото по време на изпълнението ѝ. Организаторите на състезанието заявяват, че целта е да се разграничи Пол Денс от стриптийза и за това титлата е отнета.

Запомнящо е състезанието в Ямайка „Хедонизъм“ през 2009та, където на сцената са любимите на много от нас Джанин Бътърфлай и Феликс Кейн.

Днес има много и различни първенства и представления по Пол Денс, производителите на пилони и облекла за танцуващите стават все повече, залите за тренировки увеличават броя си особено в големите градове по цял свят. Социалните мрежи са заляти с клипове и снимки с все по-сложни трикове на пилони. Пол Денс е все по-популярен и без ограничения за пол и възраст, което ще спомогне скоро да стане олимпийски спорт.