Статии

Танц на пилон: 5 съвета за начинаещи

пол денс софия

1) Поставете цел и изберете час

Спортът е здраве, но освен да подобрява работата на всички орган-системи в човешкото тяло, се грижи и за доброто психично състояние. След добра тренировка човек е усмихнат и щастлив, защото собственото му тяло е произвело вещества, които му помагат да се справи с физическото натоварване в залата.

Нашите мозъци работят различно и всеки има различно предпочитание за физическа дейност. Едни се чувстват по добре в упражнения, които са чисто спортни и там единственото важно нещо е правилното им изпълнение, в зависимост от поставената цел.

Но има хора, които обичат да се чувстват красиви правейки изящни движения и фигури с телата си . Това е танц. В него танцуващия ползва тялото си като инструмент, изказва чувства и твори, което отнема много енергия и често е голямо физическо натоварване.

Пол Денс е и двете, и спорт и танц. В някои часове наблягаме на спорта – Pole Dance и Power Pole, ако танцът е вашата страст, Соня Пол Студио ви предлага избор между Exotic Pole Dance и Art Pole Dance.

В Pole Dance (Пол Денс) часовете се разучават пилон-трикове и също се работи върху връзки между тях, така наречените комбота. Когато трениращият има запас от много такива, ще може да ги съчета в ритъм с музика и да ги превърне в танц на пилон. Часът започва със загрявка, за да бъде подготвено тялота за натоварванията и да се избегнат контузии.

Power Pole или фитнес на пилон се работи за сила и издържливост. Пилонски захвати и силови движения с пилона и без него, катерения, набирания, флагове, стойки на ръце, обръщания и много други. Един час силова подготовка, която помага за въздушните акробатики и гради качествена мускулатура.

Exotic Pole Dance – секси танц с обувки на висок ток и платформа. Женствени движения, всякакви вълни, пластика, танцова техника, красота изискваща физическо усилие. В този час се разучава хореография и повтарянето ѝ докато се постигне синхрон отнема много енергия. Тук акробатичните движения са на пода- раменни и гръдни стойки, кълбета, няма катерения и номера на високо по пилона.

Art Pole Dance– това е направление в танците на пилон, което е съчетание между съвременен танц и похвати с пилона. Този танц е без обувки, ползват се пръстите на краката и стъпалото за опора, подскоци и още повече подвижност. Контемпорари и Пол Денс, в този час се учат много съвременна танцова техника и захвати на пилона. Хореографията в Арт Пол Денс може да отведе танцуващия в друг свят, въздушен и лек, да го накара да забрави грижите и да се превърне в част от музиката.

2) Открийте съмишленици

Може би нямате достатъчно смелост да посетите сами първия си урок по танци на пилон. В такъв случай може да помолите ваши приятели или познати да ви придружат. По този начин ще постигнете по-голяма увереност и няма да отлагате ходенето на тренировка за утре. Но, дори и сами да влезете в залата, бъдете сигурни, че там ще намерите съмишленици, споделящи вашата страст. Бъдете готови за нови приятелства, защото часовете по Пол Денс посещават момичета с различни професии на всякаква възраст, които обичат да танцуват и спортуват.

3) Екипирайте се правилно

Повечето трикове при танците на пилон изискват добро сцепление на кожата с металната повърхност на пилона. Желателно е танцуващите да тренират с удобни дрехи като например потник и къси панталонки. Те трябва да се чувстват комфортно, за да могат по-лесно да изпълняват упражненията. Добре е да носите със себе си две хавлиени кърпи. Едната ще ви послужи да попивате потта от себе си по време на тренировката, а с другата е желателно да почистите пилона. Това се прави превантивно, за да се избегне подхлъзване на пилона. За Екзотик Пол Денс може с дълъг клин и наколенките са задължителни.

4) Въоръжете се с търпение

През първите седмици на тренировките е малко вероятно да се постигне забележителен резултат. Тялото се нуждае от известен период на адаптация. То трябва да свикне с пилона и физическото натоварване. Възможни са синини, но те изчезват с времето, кожата свиква със стоманата. Колко бързо се постига желания резултат е много индивидуално. Всеки труд се възнаграждава, но не трябва да се бърза и да се тренира безопасно.

5) Почерпете вдъхновение

Абонирайте се за групите в социалните мрежи, които са посветени на танците на пилон и следете топ спортистите, които се занимават с този спорт. Вземайте участие в мастър класове и започнете да подготвяте първия си танцувален номер, който ще можете да изпълните, когато студиото организира изява пред публика. Очаровайте вашите приятели с уменията си!